Etter nesten 80 år i drift, satt vi med et titalls hyllemeter arkiv på kontoret i Oslo. Ikke bare tok alt materialet opp stor plass, men lagring på kontoret innebar også risiko for tap eller skade på dokumentene. Vi innså at det måtte flyttes, men dette var enklere sagt enn gjort. Vi begynte derfor arbeidet med å samle midler til å avlevere arkivet og fikk 60.000 kr i støtte fra Kulturrådet. 

Per i dag står arkivet trygt lagret på arkivverkets lokaler ved Sognsvann i Oslo, skjermet for fukt og annet som kan gjøre skade på det. Vi var heldige med at prosjektet ble satt i gang i 2024. Stiftelsen ASTA, som ordnet arkivet for oss, oppdaget vannskader på deler av materialet. Mesteparten av det som ikke lot seg redde var gamle avisutklipp. Hadde arkivet blitt oppbevart på kontoret i Oslo enda lenger, kunne skaden vært mye større.

Vil du grave litt i NBUs historie? Da kan du titte gjennom møteprotokoller, prosjektbeskrivelser og bilder fra helt tilbake til 1946, om du tar turen innom Arkivverkets lesesal. Der er det tilgjengelig for allmennheten, og kanskje vil det digitaliseres i fremtiden.