Arbeidsplasser
I den fjerde og siste bolken av #bygdami er det arbeidsplasser som er tema i prosjektet. Hva hadde vel bygda vært uten? Nå er det på tide å belyse dette og sette pris på de som holder bygda levende, de virkelige hverdagsheltene.
Arbeidsplasser
I den fjerde og siste bolken av #bygdami er det arbeidsplasser som er tema i prosjektet. Hva hadde vel bygda vært uten? Medlemsundersøkelsen fra tidligere i år forteller at 77.9 % av bygdeungdommene (939 svarte på dette spørsmålet) mener arbeidsplass må være på plass for at de skal bli boende eller flytte tilbake til bygda. Nå er det på tide å belyse dette og sette pris på de som holder bygda levende, de virkelige hverdagsheltene. For eksempel kan entreprenøren som skaper arbeidsplasser og er flink til å ta inn lærlinger få en påskjønnelse.
Bedriften som valgte å etablere seg utenfor byen og andre som styrker det lokale næringslivet fortjener ros. Vi ønsker å løfte frem mangfoldet av arbeidsplassene som finnes, og se de mulighetene som ellers er litt gjemt. Hvilke alternativer finnes for nyutdannede ungdommer som ønsker å flytte tilbake til hjembygda? Det oppfordres også til å støtte det lokale næringslivet ved å delta på arrangementer og handle lokalt.
En sentral del av prosjektet er kaffeslabberas; åpne møteplasser med lav terskel, hvor man samles, diskuterer og blir klokere sammen. Hele bygda kan inviteres med, utvalgte politikere, fagfolk o.l., men bygdeungdommen er selvfølgelig i fokus. Vi håper at lokallagene har lyst til å arrangere dette til hver av prosjekt-bolkene. Aktiviteter tilpasset bolkene, utdeling av utmerkelser til sentrale personer/foretak/bedrifter og utsending av relevante uttaler hører også til prosjektet.
Forslag til samtalemner for kaffeslabberas til temaet:
- Fremtidens arbeidsliv på bygda
- Karriereplaner/-drømmer/-ønsker
- Samtale med representant fra næringslivet
- Styrker og forbedringspotensialet i lokalsamfunnet
- Politikerprat om desentraliserte arbeidsplasser
- Historisk prat med lokalavisa om endringer i samfunnet
Eksempler på aktiviteter:
- Gründerkveld
- Bedriftsbesøk
- Quiz om nærmiljøet og lokale bedrifter
- Temafest “Hva ville du bli som barn” eller “Kom som du er på jobb”
- Bilrebus med fokus på lokalt næringsliv
Når dere skal arrangere aktiviteter er det viktig at dere tar hensyn til de gjeldende smittevernreglene. Se nbu.no/korona for informasjon om hva som er de nyeste tiltakene. Arrangementer i regi av lokal- og fylkeslag skal meldes inn via dette skjemaet.
Sosiale medier
Husk å vise frem det dere gjør i sosiale medier med #bygdami og #bygdeungdom.
Ta masse bilder, husk å spørre dem som er avbildet om det kan deles offentlig. Send gjerne bilder og kort tekst til lokalavisen deres og/eller invitere dem med på det dere finner på.
Har dere lyst til å skrive et leserinnlegg/uttale om situasjonen i deres bygd – gjør veldig gjerne det.
Konkurranse
Vi oppfordrer alle lokallag til å trekke frem en eller flere arbeidsplasser i hjembygda og gi dem en oppmerksomhet fra nettbutikken. Vi trekker ut et innlegg i sosiale medier som viser utdeling av “hverdagshelt”- diplom, -krus og/eller t-skjorte. Bruk emneknaggene #hverdagshelt, #bygdami og #bygdeungdom. Lokallagsstyret blir premiert med en lokal spiselig overraskelse som kan nytes sammen. Konkurransen avsluttes 1. desember og prosjektgruppa kårer vinneren.
Diplom
Åpne word-filen, bytt ut innhold i tekst-boksene. Ta kontakt med kontoret om du trenger hjelp.
Digitale plakater - spre budskapet
Det blir laget digitale plakater til perioden. Bruk disse for å spre budskapet. De kan også skrives ut og hengs opp.