Skolestrukturen i Østfold står nå i fokus hos alle Østfoldinger når fylkeskommunen skal klare et kutt på 167 millioner kroner i utdanningssektoren innen 2028. Fylkeskommunen har kommet med to forslag om å legge ned 3 skoler og noen linjer på forskjellige skoler. I tillegg foreslår de andre mindre tiltak for å spare penger.

Et av forslagene er å legge ned Kalnes videregående skole. Østfold Bygdeungdomslag (ØBU) reagerer sterk på at Kalnes VGS står på løsningsforslag A til fylkeskommunen. Østfold er et landbruksfylke med omtrent 763 000 dekar jordbruksarealer. Det er det samme som 107 000 fotballbaner, og utgjør omtrent 20% av landarealet til Østfold. Kalnes VGS er den eneste offentlige skolen i Østfold med utdanningsprogrammet naturbruk. Her blir mange fremtidige bønder utdannet. Skolen er unik, og elever får god praktisk opplæring i alt fra planteproduksjon til husdyrstell. Det vil være et tap i flere ledd om ikke Kalnes består, fordi det er en læringsplass som gir et godt og sunt innblikk i bærekraftig forvaltning og matproduksjon. Vi trenger Kalnes, og vi trenger utdanningsprogrammet naturbruk i Østfold, for å sikre gode fremtidige matprodusenter i fylket vårt.

En stram fylkesøkonomi har ikke bare tvunget fram et kutt på 167 millioner for skolestrukturen og opplæringstilbudet, det har også tvunget fram et kutt på 185 millioner for kollektivtilbudet i Østfold innen 2028. Med nedleggelser av skoler og flytting av utdanningsprogram, vil ungdommene få lengre skolevei til skolen sin, samtidig som kollektivtilbudet blir dårligere og dårligere i bygdene. Lengre skoleveier vil føre til at flere unge ikke får muligheten til å delta på fritidsaktiviteter. Mange må dra langt til og fra skolen, og rekker ikke å komme seg hjem for å rekke den siste bussen til aktiviteten den dagen. Det kommer til å påvirke hver enkelt elev både fysisk og psykisk. Skolehverdagen til både lærere og elver blir da enda mer vanskelig enn det den allerede er i dag.

ØBU krever et skoletilbud som samsvarer med lokalsamfunnet og for det lokale næringslivet sitt behov for arbeidskraft. For å få til dette er yrkesfaglige linjer nødt til å bestå. Næringslivet er avhengige av dyktige fagarbeider, men det er vanskelig å få tak i, om muligheten til å utdanne fagarbeidere ikke er der. Ved å kutte ned på flere yrkesfaglinjer eller flytte linjene helt til andre enden av Østfold, vil kanskje mange praktiske personer gi slipp på akkurat den karrieren dem hadde sett for seg. Dette på grunn av lang skole vei, eller at skolen dem skal gå på er så langt unna at de må flytte i tidlig alder. Da vil dem ikke få den opplæringen i akkurat den bedriften dem har sett for seg. Hva er Østfold og Norge uten yrkesfag?

Østfold Bygdeungdomslag jobber for levende bygder, og uten muligheter for skolegang i eget nærmiljø, blir det vanskelig å opprettholde levende bygder. Vi er redd for at tiltakene fylkeskommunen kommer med, fører til at flere må flytte fra bygdesamfunnet i Østfold og inn til byene der videregående skolene ligger. ØBU krever at utdanningslinjene blir stående og at Kalnes videregående skole blir værende slik at det blir utdanna både matprodusenter og fagarbeidere i fylket vårt.

 

Av: Henrik Hoel Hervig

Bygdepolitisk nestleder v/ Østfold Bygdeungdomslag