En gave for (nær)miljøet
Snart ringer julen inn. Vi nordmenn bruker flere millioner på høytiden, faktisk nærmere 11.000 kroner hver, inkludert julemat. Våre investeringer bør komme lokale næringer til gode. I tillegg bør vi reflektere litt over summene på kassalappen.
TEKST Ragnhild Marie Gjersøe Eriksen // ILLUSTRASJON Nina Karlsen Bellika
Det er mye snakk om klima og miljø i år, ikke bare i vår organisasjon, men også i verden generelt. Greta Thunberg har skapt en global folkebevegelse der ungdommer streiker for klimaet og krever handling nå.
Jevnlige rapporter fra mange hold foreslår tiltak vi kan gjøre for å leve mer klimavennlig. Vi må få ned forbruket vårt, legge om kostholdet og sykle. Vi er mange som bryr oss, som gjør vårt, som flyr mindre og sykler mer. I år var det første gangen på lenge at det ble registrert nedgang i antall flyvninger, sannsynligvis har flyskammen bidratt her.
HVA MED JULA?
Spørsmålet er om vi er like flinke til å tenke på klimaet vårt når julesangene går på «repeat» og julestria er et faktum. 2019 er et bra år for gjenbruksbutikker og apper. De har poppet opp og blomstrer som aldri før. Jeg håper du vil ta en titt innom en gjenbruksbutikk i løpet av desember, for jeg kan nesten garantere at du vil finne fine julegaver. Jeg vil påstå at det er utelukkende positivt å gi bort brukte gaver. Det er bra for miljøet og som regel for lommeboka. Hvis du er en av de som ønsker å gi en splitter ny gave til en av dine kjære, kjøp da noe som varer.
Tidsklemma er et kjent fenomen mange kjenner på kroppen. Flere ønsker å få unna julehandelen raskt og effektivt. Vi står i kø på kjøpesentrene som er stappfulle med lokketilbud. Har vi glemt den lokale kjøtthandelen og bakeren? De enkeltstående butikkene som så vidt får det til å gå rundt? Til syvende og sist er det vi forbrukere som velger hvor vi legger igjen pengene våre. Da er det også vi som bestemmer om de små, lokale butikkene skal kunne eksistere. Jeg mener bestemt at de skal det, og handler derfor konsekvent hos de lokale og små, som ikke har samme muskelkraft som de store, ofte multinasjonale kjedene.
TID OG SMARTE GAVER
Som student syns jeg ikke at det alltid er like lett å få endene til å møtes. Derfor ble nesten alle fjorårets julegaver handlet på bruktbutikker. I år bruker jeg samme oppskrift. Et annet gøyalt tips er å lage julegavene selv. Jeg kan godt huske hvor stolt jeg var da mamma åpnet gaven fra meg, som var et selvdyppet lys. Da var jeg riktignok liten, men du trenger ikke å være barn for å lage ting selv. Du trenger tid. Tid, vekk fra mas og kjas i kjøpesentrene. Mulighetene er mange. En hjemmelaget gave betyr ofte mer enn en kjøpt gave. Tiden det tar og tanken du gir er verdifull.
Som student har jeg også fått erfare at det ikke er så artig å kjøpe husholdningsartikler. Så et lite tips til deg som har en student på gavelisten din; tørrvarer, dopapir og vaskemidler er ofte kjært velkomment. Det er kanskje ikke den sprekeste julegaven, men da slipper studenten å bruke penger på det selv - det er en gave bare det.
NORSKE JULETRÆR
Det er ikke bare gaver og mat som handles, også juletrær er et umistelig fenomen i mange hjem. Derfor vil jeg slå et slag for norske juletrær! Ingenting gir mer julestemning enn et pyntet tre som dufter av gran. Vær da sikker på at treet du har kjøpt er grodd i Norge, og ikke Danmark eller et annet land – som kan være tilfelle. Trær har vi nok av, og vi trenger å støtte opp under egen treindustri. Det er en viktig næring i dag og kan bli enda viktigere i framtiden. Og med det gjenstår det bare en ting å si: God jul kjære bygdeungdommer!